Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/u19798p77589/domains/redlightfashionamsterdam.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Alles wat je moet weten over oorbellen (voor mannen) | Redlightfashionamsterdam

Het is al lang niet meer alleen het privilege van de vrouw om oorbellen te mogen dragen. Sterker nog, een kleine blik in de geschiedenisboeken laat zien dat het mannen waren die als eerste hun oren versierden. Er is bewijs van mummies van 5300 jaar geleden met geperforeerde oren. Zelfs het dodenmasker van Farao Toetanchamon heeft gaatjes voor oorbellen.

Waarom mannen oorbellen gingen dragen

Door de eeuwen heen werden oorbellen over de gehele wereld gedragen voor een enorme verscheidenheid aan redenen: van het uitdragen van rijkdom tot het aanduiden van slaven en prostituees.

Primitieve stammen hadden vaak de gewoonte om gezichtspiercings toe te passen voor culturele en religieuze inwijdingen. Tot op de dag van vandaag wordt het gebruikt om leeftijd, status, rijkdom en de positie binnen de stam aan te tonen.

Leestip: https://www.ikbensieraden.nl/blog/zilveren-sieraden-schoonmaken

Piraten droegen een of twee (gouden) oorringen, omdat ze dachten dat hiermee het zicht beter zou zijn. Dit zou iets te maken kunnen hebben met acupunctuur; de oorlel staat inderdaad in verband met het zicht volgens deze geneeswijze. Tot diep in de 20e eeuw droegen zeelieden een oorbel, meestal als bijgeloof en met het idee om hun begrafenis te kunnen betalen mochten ze gevonden worden door een vreemde na een dood op zee…

Een piraat met hoed en oorbellen in beide oren

William Shakespeare was een bekende oorbellendrager uit de 16e eeuw, maar een paar eeuwen later tijdens de industriële revolutie viel het dragen van oorbellen voor mannen uit de gratie. Het was niet praktisch en kon zelfs onveilig zijn. Tot zeer recent, rond de jaren 60 van de vorige eeuw, werd het nog als not done gezien voor mannen om oorbellen te dragen; dit deed maar denken aan ‘zigeuners en piraten’.

Oorbellen voor mannen anno nu

Gelukkig is het 2020 en zijn dit soort vooroordelen verleden tijd. Het is weer hip en trendy voor mannen om hun oren te piercen en versieren. En of je het nu wilt om dat het modern is, omdat het bij je cultuur hoort of toch nog omdat je een rebel wilt zijn, voor elke smaak is er een type oorbel beschikbaar.

Uitgelicht: https://www.ikbensieraden.nl/blog/betaalbare-juwelen

De 5 meest voorkomende type oorbellen voor mannen zijn:

Stud oorbellen. Erg populair onder mannen. Vaak met een simpel en subtiel ontwerp.

Barbell oorbellen. Voor mannen zijn er drie typen barbell oorbellen op de markt: rechte barbell, gekromde barbell en hoefijzervormige.

Plug oorbellen: Ook wel ‘spacers’ genaamd. Met een plug wordt een gat in de oorlel vergroot. Door telkens een iets ruimere plug te plaatsen, kan dit gat meer dan 1 centimeter groot worden.

Magnetische oorbellen. Voor als je (nog) geen gaatje in je oor wilt hebben. Kan alleen aan de oorlel gehangen worden.

Clip oorbellen. Wederom voor als je geen gaatje hebt of wilt hebben. Een clip kan op verschillende plaatsen aan het oor geplaatst worden.